5 упражнения на сухо за подобряване на стрелбата във водната топка

5 упражнения на сухо за подобряване на стрелбата във водната топка

Стрелбата е сложно движение за всички играчи на водна топка. Изстрелът започва в долната част на тялото и завършва агресивно със стрелковата ръка. Много играчи по водна топка правят грешката да тренират само ротационни и предмишнични упражнения. Кинетичната енергия на мускулната верига е от решаващо значение не само за удар, но и за предотвратяване на наранявания. Всяка слаба връзка в кинетичната верига може да изпрати цялата сила в грешна зона, да компрометира техниката и да изложии тялото на остри наранявания. Програмата за сухи тренировки има за цел да подобри удара на играча.

Стрелковата механика е важна за играчите на водна топка. Спортистите трябва да се съсредоточат върху изграждането на стабилност, обхват на движение и сила чрез основните мускулни групи в краката. Основните упражнения, които се фокусират върху силата на въртене, са критичната част за прехвърляне на мощност от долната част на тялото към горната част на тялото. Следователно, силната средна секция позволява на играчите да имат по-голям контрол върху удара си и да намалят риска от нараняване на раменете и горните крайници. Задната кинетична верига на спортиста също е отговорна, така че укрепването на гърба е също важено. Следните пет упражнения за суха тренировка могат да помогнат на спортистите да добавят баланс и бързина към своя удар.

1. Лежаща торакална мобилност
Ниво: Всички
Оборудване: Нещо меко за стискане с колене.
Съвет на треньора: Ротацията на гръдния кош е много важна за изстрела на водна топка. Ключът тук е да свиете колене заедно, след което да ги натиснете в земята, докато се въртите.

2. Слайдборд

Ниво: Средно до напреднало
Оборудване: Слайдборд, обувки с плъзгащи се дъски
Съвет на треньора: 3-те различни изхода в тази комбинация помагат на играча на водна топка с подобрена гъвкавост, стабилност и сила в краката, като същевременно стабилизира тазобедрената капсула. балансирана основа за изстрела.

3. Слайдборд свободен стил
Ниво: Всички
Оборудване: Слайдборд, обувки с плъзгащи се дъски
Съвет на треньора: Фристайл движението е чудесно за укрепване на рамото и средната секция. Тези движения помагат за укрепване на раменната капсула и подобряване на връзката между пръстите и пръстите на ръцете за плуване.

4. TRX алигатор
Ниво: Средно до напреднало
Оборудване: TRX ленти, ленти за трениране на окачване. За начинаещи спортисти използвайте ленти за съпротива вместо TRX.
Съвет на треньора: Това упражнение подобрява подвижността и стабилността на раменете и спомага за намаляване на риска от нараняване на раменната капсула, която е най-натоварена при плуването и стрелбата.

5. Лента против въртене
Ниво: Всички
Оборудване: ленти за съпротива
Съвет на треньора: Въпреки че изстрелът по водна топка е много мощно, сложно движение, спортистът трябва да бъде стабилен и силен през средната секция, за да генерира сила за стрелба. Анти-ротационните упражнения помагат за пренасяне на мощност от долната част на тялото и торса към стрелковата ръка.

Прилагането на тези пет упражнения значително ще подобри стрелбата на състезателите във водната топка..

 

Източник: https://blog.bridgeathletic.com/