Купа Славия 2022 остава у дома

Купа Славия 2022 остава у дома

Има ли отбор в България, организирал два международни турнира по водна топка в рамките на само един месец!? Един-единствен е, а на здравите битки в тях все още може да се насладите в Youtube канала на КВТ Славия!
Белите са най-големият отбор по водна топка в София! Трудно е да си лидер. Всеки, който дори за кратко е бил в тази роля, знае, че тя изисква много. Изисква себраздаване, отговорност, умения, разбиране, твърдост и много други качества. Лидерството отнема от времето ти, от силите ти, къса нервите и те кара да изпитваш докрай способностите си. Но си заслужава!
Като водещ отбор в столицата, на Славия се падат задачата и честта, да организира силни турнири по водна топка, в които бъгарските състезатели да премерят сили и умения с връстниците си от чуждите школи. Националният тим на Молдова във възраст U17, Делфин от столицата на същата държава, Найс от Ниш, представител на страната олимпийски шампион в този спорт и Черно море от Варна приеха поканата на белите и записаха участие в юбилейното издание на турнира. Организаторите възнамеряват да направят турнира ежегоден, като последна проверка за състоянието на състезателите преди битките от държавните шампионати, а плановете са от следващата година да се увеличат и възрастовите групи.
В последният момент участие отказа един от поканените отбори, което наложи домакините да включат втори състав. Това даде възможност на повече състезатели да вземат участие в надпреварата, а на треньорите – да отработят различни схеми за игра.
Първият отбор на Славия U17 не допусна изненада и спечели турнира, но победите не дойдоха никак лесно. След победи срещу Найс и Делфин в първите два кръга, първaта по-тежка битка бе срещата с Черно море в третия кръг. Миналогодишните шампиони на България във възраст U15 оказаха сериозна съпротива на белите. Победата беше изкована във втората половина от мача. Чест прави на борбените момчета от Варна, че въпреки кадровите проблеми, дойдоха и се раздаваха докрай!
В четвъртия кръг беше и срещата, обявена за перлата на турнира. Националният отбор на Молдова и Славия изиграха динамичен мач, изпълнен с красиви отигравания, преминал през много обрати и в крайна сметка завършил с гол преднина за белите. Това беше и единствената загуба на отбора, воден от черногорския специалист Сърджан Лазаревич, компактен отбор от много здрави физически състезатели.
Бронзовият медал на момчетата от Найс беше напълно заслужен, след загуби в първите два кръга от лидерите, състезателите от Найс записаха три поредни победи и си гарантираха третото място.
С две победи от пет мача, моряците от Варна останаха четвърти. Вторият отбор на Славия успя да победи връстниците си от Делфин и зае петото място, а вторият представител на Молдова остана на шеста позиция в крайното класиране.
За най-полезен играч на турнира бе обявен Михаил Бартули от Славия.

Резултати: Делфин – Черно море 13:14, Славия II – Молдова U17 5:24Славия I- Найс 15:3, Черно море – Славия II 16:6, Найс – Молдова U17 4:9, Славия I – Делфин 11:4, Найс – Славия II 15:7, Молдова U17 – Делфин 18:2, Славия – Черно море 13:8, Славия II – Делфин 10:6 , Найс – Черно море 9:8 , Славия I – Молдова U17 14:13, Найс – Делфин 11:8, Черно море – Молдова U17 2:14, Славия I – Славия II 11:11

Клсиране:
1. Славия I
2. Молдова U17
3. Найс
4. Черно море
5. Славия II
6. Делфин
–-
Заб. на автора, неангажираща клуба:
1. В силни международни турнири трябва да бъде дадена възможност на участващите чуждестранни отбори да водят съдии със себе си. Ползата от това ще е безспорна и ще е за всички!
2. Гордеем с момчетата и проявеното от тях мъжество! Въпреки тежката ситуация, в която се намират и възможността да не могат да играят в българското държавно първенство, те успяха да се съберат и отново, като отбор, да се изправят пред силни съперници. Подемът в отбора е очевиден, децата доказаха, че влизайки във водата, всичко останало е на заден план. Доказаха, че имат място в българските басейни и че водната топка ще изгуби много с отсъствието им!